Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Urbanistická štúdia Vinohrady

VIDEO
Dátum: 12.01.2022
Autor: Martina Belohlavková
Počet videní: 701
Urbanistická štúdia Vinohrady

Zapojili sme sa do participatívneho procesu Urbanistickej štúdie Metropolitného inštitútu Bratislavy. Chceme tento proces sledovať z blízka a v maximálnej možnej miere tam zapracovať naše požiadavky na ochranu vinohradov ako nášho kultúrneho a spoločenského dedičstva Vajnor ale aj Bratislavy.  Pokiaľ má niekto z Vajnorákov potrebu a chuť sa do tejto štúdie zapojiť, dvere má u nás otvorené. 

Metropolitný inštitút Bratislavy v spolupráci s Magistrátom Hlavného mesta Bratislavy pracujú na príprave zadania pre urbanistickú štúdiu viníc na území hlavného mesta. Našim cieľom je pripraviť podklad, ktorý bude využitý pre tvorbu nového územného plánu alebo pre zmenu toho existujúceho.  

 

Urbanistická štúdia sa bude primárne zaoberať identifikáciou stavu viníc v území, možnosťami ich ochrany a zachovania, prípadne znovuobnovenia ucelených plôch vinohradov, pričom bude zároveň nevyhnutné sa v nej zaoberať aj možnosťami aktívneho využívania týchto plôch pre tento účel.  Štúdia by zároveň mala priniesť aj odpovede na otázky pokiaľ až má siahať, a kde má byť situovaná potenciálna nová zástavba v prechodovom území medzi kompaktným mestom, rozvoľnenou zástavbou, vinohradníckou krajinou a lesom Malých Karpát s vyhodnotením všetkých limitov, ktoré sa v týchto územiach nachádzajú. Taktiež by mala preveriť možnosti sceľovania jestvujúcej rozdrobenej zástavby v krajine do kompozične a koncepčne ucelených celkov a overiť, aké sú kapacitné možnosti akejkoľvek novej zástavby z hľadiska dopravnej obsluhy a napojenia na technickú infraštruktúru. 

 

Súčasťou prípravy zadania tejto štúdie je participatívny proces. Aktuálne sme spracovali dotazníkový prieskum, ktorého sa zúčastňujú zástupcovia mestských častí, vinárov/vinohradníkov a odborníkov venujúcich sa téme viníc.

Bližšie informácie nájdete na tejto webovej stránke.

 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.